Möt Mattias Bergman – från Changemaker Educations till SEB

Changemaker Educations

Mattias Bergman är en alumn på Agile Project Manager-utbildningen. I dag jobbar han som intern managementkonsult på SEB. Vi tog en pratstund med Mattias om livet efter utbildningen och vad tiden på utbildningen betydde för att ta nästa steg i karriären.

Mattias hittade sin roll på SEB efter att ha gjort sin LIA (lärande i arbete) på banken.

– Jag kallas navigatör, vilket är en slags intern managementkonsult, säger Mattias. Mina kollegor och jag stöttar med evidensbaserade metoder i förändringsprojekt runt om i banken, specifikt inom affärs- och produktinnovation. Det handlar ofta om att hjälpa till i digital acceleration på olika sätt.

Efter många år i arbetslivet var Mattias nyfiken på hur han skulle använda sina erfarenheter för att ta nästa steg i karriären. Där kom Agile Project Manager-utbildningen in i bilden.

– Syftet var att ta in ett nytt kapitel i jobblivet efter drygt 15 år inom mediesektorn. Jag ville utveckla mina kunskaper inom agila metoder och facilitering för att få chansen att se och arbeta med förändring i nya branscher. Jag har tidigare i mitt liv arbetat mycket i team och i organisationer i förändring. Så jag var intresserad av att utbilda mig till att vara en aktiv del i det där. Och det får man ju lov att säga att jag är nu.

– Utbildningen gav mig i stort sett det som utlovades. Jag tänker så här: om man söker en sådan här utbildning gör man ett åtagande, man är beredd att ge energi, och i gengäld så får man tid. Den tiden kan man då utnyttja på olika sätt, det har man ett eget ansvar för. Så för mig var en stor grej med utbildningen att jag gick den över huvud taget. Man hamnar i ett annat ”mode” och i nya tankesätt, och det är ju faktiskt det som är meningen med en utbildning.

Man måste hitta sin egen spets

På frågan om vem utbildningen passar för vill Mattias betona det personliga ansvaret för att hitta en givande riktning.
– APM är en bra chans för den som snabbt vill lära sig agil utvecklingsmetod och få en överblick över förändringsledning, teamdynamik och ledarskap. Certifieringen inom scaled agile ger en spets eftersom allt fler arbetsplatser har det som grundkrav. Men det bör betonas att APM är en generalistisk utbildning som nog kräver att studenten tar eget ansvar för vad hon/han vill utveckla särskilt hos sig själv. Man måste hitta sin egen spets.

– Vidare är det nog en fördel att man har jobbat en del innan, det blir mer konkret vad de dagliga kunskaperna faktiskt kan översättas i på en arbetsplats. Men det finns ju andra roller för de som är unga: då kan man till exempel satsa på att vara Scrum master i några år.

Varför är agilt ledarskap viktigt i dag?

– Jag är i och för sig inte helt säker på att agilt ledarskap skiljer sig specifikt från annat modernt västerländskt ledarskap. Men att våga släppa command and control och hjälpa varandra till gemensamma beslut där alla tar eget ansvar tror jag är bra på de flesta arbetsplatser. Om man med agilt ledarskap menar ett ledarskap som måste anpassas efter nya förutsättningar, då tror jag att det är helt avgörande att jobba situationsanpassat.

– I modern produktutveckling i synnerhet handlar det ofta om att arbeta i team. Och då måste man också i förhållandet till de människor som ska åta sig arbete, och ibland själva organisera det, acceptera som ledare att man inte kan vara den detaljstyrande.

Ta chansen till nätverkande

Mattias skickar med några råd till kommande elever.
– Värdesätt tiden och använd den väl. Var strategisk om du kan. Detaljplanera inte din framtid, arbetslivet för många i dag är så föränderligt att om man detaljplanerar för hårt kan man bli besviken.  Men gör en lista till dig själv om vad du vill ha ut av de här månaderna. De här kurserna är superbreda: en modul i APM skulle kunna vara ett år lång, så breda är de här ämnena. Så man behöver veta lite vad man vill bli bra på och inte.

– Ett annat råd är att ta alla chanser till nätverkande. Inte bara för att fixa en LIA, utan för att verkligen se hur det går till på riktigt, på golvet. För metodboken är alltid lite annorlunda, och det är alltid intressant att se hur den fungerar när den appliceras på verkligheten.




Läs mer om Agile Project Manager

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Changemaker Educations

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.