Visa distansutbildningar.se som: Mobil

Distansutbildningar - Reportage

Yanto, 27år, studerar på distans. Varför han valde just den utbildningsformen kan du läsa mer om här.

Vad är det bästa med distans som utbildningsform?

- Att det finns en frihet i att studera på distans och att kunna väja ett eget upplägg för hur du vill använda din tid. Universiteten har dessutom förstått att det inte är ett måste att använda sig av den klassiska katederundervisningen för att kunna bedriva en framgångsrik utbildning. Det känns att utbudet har breddats på ett sätt som gör distansstudier till ett mycket bekvämt och tilltalande alternativ. Det är verkligen enkelt att gå in på skolans sida på nätet och se vilka uppgifter som är aktuella, vilka uppgifter som kommer och dessutom se vad andra elever har för tankar och reflektioner.

Vad är det sämsta med distansstudier som utbildningsform?

Att studera på distans kan ha sina nackdelar i att man missar hela studielivet som student på plats. Att man inte blir en del av allt som det innebär att vara student i studentstad till exempel. Dessutom så behöver man en ganska så hård självdisciplin eftersom det inte finns några studiekamrater som kan tjata med dig på studiecirklar eller bara som lässällskap. Det finns ju inte heller några givna schemalagda lektioner. "Egenstudier" är allt du har. Allt ska initieras på egen hand, vilket absolut fungerar för vissa men man borde verkligen vara medveten om detta.

Hur kommer det sig att du valde att studera på distans?

Jag valde att studera på distans därför att det gav mig frihet att jobba undertiden plus att jag faktiskt tyckte upplägget på kurserna var som utformat för den livssituation jag befann mig i. Det fanns helt enkelt ingen bättre lösning på att förena studier och arbetsliv just då just för mig. Jag bor ju i Stockholm och som de flesta vet, så är det betydligt mycket dyrare att leva i storstan än i en studentstad som Lund eller Uppsala.

Jag vill också tillägga att den uppsjö av intressanta och smart utformade utbildningar som fanns att välja på även gjorde valet lätt att välja just studier på distans. Problemet var som sagt inte att hitta något som intresserade, utan snarare att välja bort kurser.

Vad är det bästa med att vara student?

Det måste helt klart vara som jag antydde tidigare, TIDEN. Jag har hunnit jobba heltid ganska mycket mellan studierna och insett att det finns ett läge däremellan. Att studera på distans på deltid kanske är det ultimata om man har en ekonomiskt snäv ram. Man hinner, om man planerar, både jobba, umgås med vänner och studera! Man har på något sätt valet i sin egen hand.

Några tips till den som funderar på att plugga på distans:

BÖRJA plugga! Det är faktiskt skitkul. Med det urval som finns, hittar du garanterat något som passar just dig själv. Ägna lite tid åt att gå igenom vad du gillar. Det gjorde jag. Var ärlig med dig själv så kommer du hitta något som passar och då menar jag inte bara realistiska drömmar utan riktiga drömmar. Vad vill du göra i framtiden?

Var inte rädd för att prova ett alternativt sätt att studera. Att gå på universitet och på föreläsningar är ju bara ett sätt att få en utbildning. Det finns en drös av olika pedagogiska stilar på utbildningarna nu.

Sen en sista grej: se till att vara förberedd rent mentalt. Försök få med dig någon annan som kanske också funderat på distansstudier. Det är alltid skönt att ha någon att stötta sig mot när det går emot en eller när man behöver finna den där extra motivationen. Självdisciplin är ett viktigt ledord när det kommer till att plugga på distans. Glädjen och självförtroendet av att ha lämnat in en uppgift i tid och som man är klar och stolt över, överträffas av få känslor.

Alltså, var redo mentalt så löser sig det praktiska!

Hitta din distansutbildning idag!


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in