Aila Mattila berättar om hur det är att vara Diplomerad Äldrepedagog

Expressa Utbildningscenter

Aila Mattila från Enköping har läst den ettåriga utbildningen Diplomerad Äldrepedagog hos Expressa Utbildningscenter. Hon arbetar idag som aktivitetsansvarig på ett särskilt boende, och stortrivs.

Aila utbildade sig till vårdbiträde 1990 och arbetade då inom vården en kort period. Sedan provade hon sig länge fram inom olika yrken innan hon till slut bestämde sig för att återvända till vården och äldreomsorgen. Hon beskriver att hon först då var mogen för jobbet, och att hon inte ångrat en sekund att hon återvände. Efter fyra år sökte hon och fick en tjänst som aktivitetsansvarig på ett särskilt boende.

”När jag fick den tjänsten var det som om pusselbiten föll på plats”, förklarar Aila.

Det var hennes chef som erbjöd henne att läsa den ettåriga utbildningen Diplomerad Äldrepedagog och Aila tog chansen direkt.

”Jag trodde inte att det fanns någon utbildning för oss aktivitetsansvariga, utan att man i den rollen får ”frilansa” lite. Men efter att ha läst utbildningen har jag fått mer kött på benen.”

Aila tycker att de olika ämnena i äldrepedagogutbildningen har varit intressanta och hon beskriver att det hon läst kan överföras direkt till det dagliga arbete hon utför. Ett arbete som hon beskriver som väldigt socialt.

”Mitt arbete går ut på att bli kompis med de boende, så att de ser mig mer som en av dem än som personal. Visserligen vet de att jag ”tillhör huset”, men jag får ett förtroende av dem som jag förvaltar.”

Visst finns det utmaningar i yrkesrollen menar Aila, även om hon framförallt ser fördelar:

”Det svåraste är att få tiden att räcka till för alla. Resten är bara roligt!”



Läs mer om Expressa Utbildningscenter

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Expressa Utbildningscenter

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.