Vård- och omsorgsutbildningen - inriktning funktionsnedsättning

KompetensUtvecklingsInstitutet
Sammanfattning
Utbildningstyp: Yrkesvux/Program (Komvux)
Utbildningsort: Finspång, Hallstahammar, Håbo, Knivsta, Linköping, Markaryd - Visa alla expander
Längd: 3 terminer
Utbildningstakt: Heltid/deltid
Studiestöd: Ja
Kommande starter
Uppsala Län Sista ansökan
2017-05-08 
2017-04-04
Hallstahammar
Kontinuerliga starter 
Håbo
Kontinuerliga starter 

Vård- och omsorgsutbildningen - inriktning funktionsnedsättning

Vård- och omsorgsprogrammet

Vill du arbeta med människor som behöver stöd och hjälp i vardagen?

Då ska du läsa Vård- och omsorgsutbildningen - inriktning funktionsnedsättning. En gymnasial vuxenutbildning (Komvux) som är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. 

Utbildningen ger dig kompetens att arbeta som personlig assistent. Som personlig assistent arbetar du för en individ, i hens vardagsmiljö. Det kan vara på brukarens arbetsplats, skola eller i hemmet. Du arbetar under olika tider på dygnet, med att ge stöd i vardagen åt personer som har en funktions-nedsättning. Det kan till exempel vara rörelsenedsättning, syn- eller hörselnedsättningar, eller en intellektuell funktionsnedsättning.

Utbildningens omfattning

Hela utbildningen består av 3 nivåer på ca 1400 gymnasiepoäng. Antalet poäng kan variera från kommun till kommun. Varje nivå omfattar 3-5 st gymnasiekurser. 

Nivå 1 du läser grundläggande kunskaper inom vård och omsorg
Nivå 2, du läser fördjupade kunskaper inom vård och omsorg
Nivå 3, du läser specialiserade kunskaper inom inriktning funktionsnedsättning

Arbetsplatsförlagt lärande - APL

I några kurser i utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får testa dina kunskaper i ett praktiskt sammanhang. Praktiken ger dig arbetslivserfarenhet och möjlighet att skapa nätverk i din framtida yrkesroll vilket kan öka dina chanser till ett arbete efter dina studier.

Kontakta oss för mer info

Vi erbjuder utbildningen på flera orter i Sverige. Välkommen att kontakta oss för vägledning och mer information om möjligheter, yrkesutgångar och studieformer.

Validering

Det innebär att vi dokumenterar dina tidigare kunskaper och erfarenheter lägg till ”och genomför prövning” så att du inte behöver läsa det du redan kan.

Så här arbetar vi med vår vuxenutbildningen

Webbaserad lärplattform
Alla våra elever har tillgång till vår webbaserade lärplattform. Här kan du kommunicera med dina lärare, lämna in uppgifter och hitta material som hör till kurserna. Du har tillgång till lärplattformen dygnet runt, via en dator med internetuppkopling. Jobba hemifrån eller låna dator på ditt UtbildningsCenter.

Mentorsamtal
För att hjälpa dig nå bästa möjliga studieresultat erbjuder vi mentorsamtal under utbildningen. Med din mentor kan du bland annat samtala om inlärningsmiljö och studieresultat, samt om vilka mål du har för ditt lärande och din utveckling.

Yrkeskompetenta lärare
Hos KompetensUtvecklingsInstitutet arbetar inspirerande och engagerade lärare som har både pedagogisk kompetens och yrkeskompetens. De arbetar inte bara med att lära ut, utan också för att motivera och inspirera dig till lust att lära och utvecklas.

Arbetsplatsförlagt lärande – APL
I vissa kurser ingår så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL); det som man till vardags kallar praktik. Den är en naturlig del av din yrkesutbildning, men du genomför den på en arbetsplats med stöd av handledare och lärare. Praktiken ger dig arbetslivserfarenhet och möjlighet att bygga nätverk, vilket ökar dina chanser till arbete efter studierna.

Praktiska moment
Våra utbildningar bygger på en kombination av teoretiskt och praktiskt lärande. I vissa kurser ingår obligatoriska praktiska moment som du genomför på ditt UtbildningsCenter. Praktiska övningar gör dig väl förberedd för arbetslivet.

Studieverkstad
På våra UtbildningsCenter erbjuder vi studieverkstad för att ge dig extra hjälp i studierna. Här får du handledning och stöd av en lärare. Du är välkommen oavsett vilken studieform du valt.

Studie- och yrkesvägledning
Vi vill att dina studier ska fungera så bra som möjligt för dig. Därför har vissa UtbildningsCenter en studie- och yrkesvägledare som du kan vända dig till för stöd och information. Kanske undrar du vilka specifika kurser du behöver välja inom din utbildning, för att nå dina mål? Eller vill du veta vilka möjligheter du har att fortsätta på folkhögskola, yrkeshögskola eller universitet och högskolor efter avslutad utbildning hos oss? Studie- och yrkesvägledaren har svaren!

För att beställa gratis information om Vård- och omsorgsutbildningen - inriktning funktionsnedsättning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Ansökan

Du ansöker om en utbildningsplats via vuxenutbildningen i din hemkommun. Det är din hemkommun som avgör om du blir beviljad.

Välj en egen kombination av kurser

Du kan också läsa enstaka kurser för att till exempel fördjupa din kompetens.

Kurser

OBS! Urvalet av kurser på varje nivå kan variera från kommun till kommun. Här är ett exempel på urval av kurser i varje nivå.

A-nivå Gemensamma kurser
Medicin 1, 150 p
Hälsopedagogik, 100 p
Vård och omsorgsarbete 1, 200 p (APL 4-5 veckor)

B-nivå1 Gemensamma kurser
Psykiatri 1, 100 p
Specialpedagogik 1, 100 p
Vård och omsorgsarbete 2, 150 p (APL 4-5 veckor)
Etik och människans livsvillkor, 100 p

C-nivå Inriktning Funktionsnedsättning
Vårdpedagogik och handledning, 100 p
Socialpedagogik, 100 p
Specialpedagogik 2, 100 p (APL 4-5 veckor)
Samhällsbaserad psykiatri, 100 p
Friskvård och hälsa, 100 p

Studeranderöster

Vad säger våra studerande?

Simon Wetterhäll

Jag har arbetat många år byggbranschen och ville byta om helt. Jag har alltid haft någonting för det här med att vårda människor. Jag gav Omvårdnadsprogrammet en chans och det känns jättebra. Efter mina studier vill jag prova på att arbeta som undersköterska. Det är bara att komma som du är. Jag kunde ingenting om vård innan och nu kan jag jättemycket!

Eva Edström

Målet med mina studier är att sätta pränt på det jag kan, lära mig mer och för att man behöver ett betyg sen när man kommer ut. Jag vill ha så bra på fötterna som möjligt - då är man rustad! Jag är jättenöjd med utbildningen. Lärarna är jättekunniga och har sån inlevelse och ger så mycket av allt de kan.

Kostnader

Kostnad

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial du kan behöva.

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet erbjuder kostnadsfri gymnasial vuxenutbildning (Komvux) inom  Vård och omsorg Barn och fritid Friskvård och hälsa Vi har över 17 års erfarenhet av vuxenutbildning inom dessa områden och vet vad du som elev behöver för att vara väl förberedd inför ditt framtida...


Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om utbildningen: Vård- och omsorgsutbildningen - inriktning funktionsnedsättning.


En intresseanmälan ger dig möjlighet att komma i kontakt med utbildningsarrangören


Du blir kontaktad och får mer information - För att kunna ta rätt beslut


En intresseanmälan är ingen bokning. Du förbinder dig inte till något

Errors
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Valfritt

Kontaktuppgifter till KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet
Stockholm

Tel: 010-434 07 00

www.kui.se

Kontakta KompetensUtvecklingsInstitutet